e-learning

De samenleving verandert snel. De veranderingen spelen ook binnen organisaties, met name bij kennis van het personeel. Elke werknemer wordt geacht om voldoende inhoudelijke kennis te hebben van zijn of haar werkgebied. De vereiste hoeveelheid kennis per werknemer wordt door de snel opeenvolgende trends en ontwikkelingen alleen maar groter. Denk aan automatisering en robotisering, kunstmatige intelligentie, wet- en regelgeving, etc.

Het komt vaak voor dat niet alle werknemers tegelijkertijd een training of cursus kunnen volgen. Het personeelsbestand is zodanig groot dat er meerdere trainingstijden ingepland moeten worden. Dit kan een aardig kostenplaatje met zich meebrengen. Daarnaast is het voor een organisatie ook nuttig om te weten of de cursisten zichzelf daadwerkelijk ontwikkelen na de kennisoverdracht. Een training dient dus meetbaar te zijn. Om dit te realiseren, kunnen klassikale trainingen vervangen en/of aangevuld worden met diverse oplossingen. E-learning is zo’n oplossing.

E-learning of elektronisch leren, is leren via digitale middelen. Leren door gebruik te maken van een computer, tablet of smartphone die verbonden is met internet.

 

E-learning bestaat uit plaats- en tijdonafhankelijke trainingen die de cursist zelfstandig uit kan voeren. Zoals eerder genoemd hoeft e-learning niet vervangend te zijn voor de klassikale lessen. Het kan ook extra ondersteuning bieden en als aanvullende kracht werken. Een combinatie van klassikale training met e-learning wordt ook wel blended learning genoemd.

E-learning is meer dan alleen een digitale versie van de cursus. Naast tekst en illustraties bestaat de mogelijkheid om driedimensionale animaties, video’s en links naar internet-informatie te implementeren. Er kunnen examens gemaakt worden en games gespeeld worden. Via een online leeromgeving is het mogelijk om de resultaten te rapporteren en eventueel van feedback te voorzien. Binnen de leeromgeving kunnen cursisten ook informatie met elkaar delen via een forum of chatroom en eventuele bijeenkomsten kunnen ook digitaal plaatsvinden in de vorm van een webinar.

 

Voordelen van E-learning:
Cursisten kunnen zelf bepalen waar en wanneer ze een training volgen en zelf het tempo bepalen.
De inhoud van de training staat vast. Hierdoor is het mogelijk om een grote groep medewerkers in één keer te trainen.
Door e-learning zijn de resultaten van de cursisten beter zichtbaar.
E-learning kan een kostenbesparende oplossing zijn voor de organisatie.
De modules kunnen gepersonaliseerd worden. Zo kan iedere cursist op zijn of haar niveau instromen in het trainingsprogramma.

“We willen werken met goede mensen en hun kansen bieden zich te ontwikkelen. Daartoe gaan mensen geregeld ‘op cursus’ of we halen trainers hiernaartoe. Maar deze traditionele vormen van opleiden en het bijbehorende lesmateriaal voldoen steeds minder. We zijn gaan zoeken naar nieuwe vormen en kwamen zo uit bij e-learning.…”

– Ferry Out –
Manager Quality Assurance, Bunge Loders Croklaan

Lees meer