Veelgestelde vragen

Over ILIAS

Wat is ILIAS precies?

ILIAS is een zeer veelzijdig leermanagementsyteem (LMS): cursusbeheer, leermodules, testen en beoordelingen, portfolio’s, enquêtes, wiki’s en blogs zijn allemaal ingebouwd, wat ILIAS tot een ’totaaloplossing’ maakt voor jouw online leerbehoeften.

Is ILIAS een duur systeem?

ILIAS is open source: nooit licentiekosten voor het systeem zelf. Speciale vereisten en de volledige inrichting worden door Future Learning bv geïmplementeerd volgens diverse standaard contractmogelijkheden of met een maatwerk contract.  In het gekozen contract worden ook de kosten voor het hosten opgenomen.

Hoe kan ILIAS gebruikt worden?

ILIAS kan gebruikt worden als bron voor documentatie, als organisatieplaats voor gemixed online en offline leren en als leeromgeving voor online samenwerken en leren. Overdracht van kennis en ervaring staat centraal, of die kennis nou door experts is ingebracht of door de deelnemers zelf.

Hoe kan ILIAS er uit zien?

ILIAS is een website en kan er dus zoals allerlei websites heel verschillend uitzien. Van zakelijk en strak tot kleurrijk en fris en alle variaties ertussen. Kijk maar eens bij onze klantvoorbeelden!

Wat kun je in ILIAS plaatsen?

In de ILIAS leeromgeving kun je allerlei inhoud plaatsen om naar te kijken, op te klikken, te lezen en mee te spelen. Teksten, afbeeldingen, video’s, interactieve video’s, lesmodules, forums, chatboxen, downloads, PDFjes, Youtubes en veel meer. Deze inhoud kan ook nog op allerlei wijze worden aangeboden in cursussen, tijdlijnen, toetsen, wiki’s enzovoorts. Kijk eens naar de uitgebreide lijst functionaliteiten!

Hoe gaat ILIAS om met diverse normen en standaarden waarin leermaterialen worden aangeboden?

ILIAS voldoet aan de norm:

 • SCORM 1.2- en SCORM 2004-leermodules
 • LOM-metadata
 • IMS QTI Test & Assessment
 • XML-, CSV- en Excel-exports
 • IMS LTI om externe applicaties te integreren.

Na installatie wordt de volledige ILIAS-suite rechtstreeks in uw browser uitgevoerd: er is geen verdere software nodig voor leerlingen, docenten of makers van inhoud.

Kan ILIAS als open source systeem wel vertrouwd worden?

ILIAS is vertrouwd: in ontwikkeling sinds 1998, wordt het nu ondersteund door 11 premium partners en meer dan 40 institutionele ILIAS Society-leden. Het heeft duizenden actieve installaties en wordt wereldwijd door miljoenen gebruikers gebruikt.

Het feit dat diverse (inter)nationale overheidsinstellingen zoals de NAVO en het Ministerie van Defensie gekozen hebben voor ILIAS is ook een belangrijke referentie dat het systeem aan strenge veiligheidseisen voldoet.

Lees als referentie ook eens het klantenverhaal van NCI Agency.

Kan ILIAS op mobiele apparaten gebruikt worden?

ILIAS is in principe volledig responsief en kan op alle denkbare mobiele apparaten gebruikt worden.

Wél moet bij de aanpassingen van de systeemstijl (huisstijl) én de verdere contentontwikkeling altijd goed op gelet worden dat deze responsiviteit alleen behouden wordt door de juiste toepassingen te gebruiken. Ook moet men rekening houden met de aard van de inhoud. Foto’s met veel detail en kleine tekst of tabellen en diagrammen zijn niet altijd goed te bestuderen op een mobiel apparaat.

 

Hoeveel gebruikers kan ik in een ILIAS omgeving laten werken?

In principe kun je in jouw ILIAS omgeving vanaf één tot aan wel 100.000 gebruikers laten (samen)werken.

Let wel: hoe groter de hoeveelheid gebruikers, hoe hoger de capaciteit van de server moeten zijn. Dit heeft dan vaak weer invloed op het kostenplaatje.

Wat zijn de belangrijkste 10 functies van ILIAS?

 1. Volledige ondersteuning van SCORM 1.2 en SCORM 2004
 2. Krachtige test- en evaluatietool waarmee je zowel zelfevaluaties voor jouw leerlingen als complete e-examens kunt aanbieden
 3. Flexibel cursusbeheer voor een veelvoud aan didactische scenario’s
 4. Studieprogramma’s stellen je in staat om volledige leerplannen te reproduceren met een enkele tool
 5. Persoonlijke werkruimte voor leerlingen, waardoor portfolio’s en blogs eenvoudig kunnen worden gemaakt
 6. Eenvoudige creatie van studiemateriaal met onze auteur tools: bouw leermodules, interactieve video’s, wiki’s, woordenlijsten en nog veel meer …
 7. Gestroomlijnd ontwerp: ondanks hun gebruiksverschillen wordt de bruikbaarheid van alle tools in ILIAS vrijwel hetzelfde gehouden, waardoor het gemakkelijk is om nieuwe leerscenario’s te verkennen!
 8. Gemeenschappen leren die je helpen om je leerlingen bij elkaar te brengen …… op basis van de geïntegreerde communicatiemiddelen: persoonlijke profielen, contactpersonen, wie is er online? -Tool, mail, chat en meer …
 9. Hoogontwikkeld toegangsbeheer stelt je in staat om de rechten voor letterlijk ieder object te verfijnen
 10. Geen lock-in: uw gegevens kunnen in XML-indeling worden geëxporteerd