Vijf tips voor een onvergetelijke onboarding

Ontelbaar verschillende bedrijven, maar ook ontelbaar verschillende leeroplossingen… Graag ontdekken we samen met jou welk didactisch concept en welke leeroplossing het beste binnen jouw bedrijf past.

Doordat we ervaring hebben in het ontwikkelen van trajecten voor uiteenlopende klanten, beseffen we maar al te goed dat elke klant eigen behoeften heeft.

Hier geven we je alvast vijf tips mee, zodat je kan zien of Future Learning iets voor jou kan betekenen!

 

Vergeet de preboarding niet….

Of deze nu drie of dertig jaar geleden plaatsvond, die onwijs spannende eerste werkdag vergeet je nooit. Om te zorgen voor een minimum aan knikkende knietjes en om werknemers een warm welkom te geven, kunnen we jouw bedrijf van preboarding voorzien.

Al voor de start van hun loopbaan binnen je bedrijf, weten je medewerkers zo wat ze ongeveer kunnen verwachten van de eerste werkdag, krijgen ze zicht op hun directe collega’s en weten ze wat ze al dan niet moeten meebrengen! Online leren biedt hiervoor de ideale oplossing: je werknemer kan zelf kiezen wanneer hij of zij aan de slag gaat.

 

Draai het even om: Flipped Classroom

En wat dan na de preboarding? Wel, vroeger bestonden inwerkprogramma’s dikwijls uit een inwerkdag, waarbij je een gigantische hoeveelheid theorie voorgeschoteld kreeg. Maar… is het niet interessanter om deze theorie over te brengen via e-learning? Zo kunnen de nieuwkomers op hun eigen tempo en op een zelfgekozen tijdstip de theorie doorlopen. Hierdoor kun je de eventuele inwerkdag veel beter gebruiken: je kan bijvoorbeeld allerlei oefeningen opzetten, waarbij ze de theorie in de praktijk kunnen omzetten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat learning by doing een ontzettend grote impact heeft op de effectiviteit van je nieuwe medewerkers!

Implementeer je daarbij vragen in de online module via bijvoorbeeld ILIAS? Dan kun je als lesgever bijhouden waar de werkgevers het moeilijk hebben. Je krijgt namelijk eenvoudig zicht op wie welke fouten heeft gemaakt. Zo weet je perfect waar je extra aandacht aan kunt besteden tijdens de inwerkdag. Of je kunt het natuurlijk ook doorgeven aan de mentor van de nieuwkomer!

 

Leren met en van elkaar!

Het is fijn om te weten dat je er niet alleen voor staat. Social learning zorgt ervoor dat cursisten met én van elkaar kunnen leren. Via de diverse communicatiemogelijkheden in ILIAS, kun je dit ook via het online platform stimuleren. Hierdoor kunnen nieuwkomers met hun medestarters in gesprek gaan én geef je het signaal dat dialoog en interactie meer dan welkom zijn binnen je bedrijf.

Future Learning kan zorgen voor fora, een geïntegreerd chatsysteem en een nieuwssysteem! Zo kunnen cursisten (en docenten!) op een zeer laagdrempelige manier met elkaar communiceren. Samenwerkend leren: check!

 

Think outside the box

Future Learning: de naam zegt het al. We proberen telkens toekomstgericht te denken. Daarom experimenteren we graag met de mogelijkheden van bijvoorbeeld Virtual Reality, 360° videos en interactieve animaties. We dompelen lerenden helemaal onder in voor hen onbekende werksituaties via de meest innovatieve leeroplossingen.

Alleen maar leuk, omwille van de hype-factor? Welnee, er zijn talrijke bedrijven die bijvoorbeeld VR al gebruiken tijdens onboarding, zoals Air France, Microsoft en L’Oréal. Denk bijvoorbeeld aan werkgevers die moeten werken in gevaarlijke situaties, die ze zo van tevoren en risicoloos kunnen doorlopen. Of aan allerlei rollenspelen die via Virtual Realty te simuleren zijn!

 

Een enthousiasmerend traject van lange adem…

Natuurlijk kun je aan je medewerkers meegeven dat ze een bepaald boek moeten lezen of een theoretische cursus moeten volgen. Maar hoeveel onthouden ze hier nu echt van? Een succesvolle onboarding is niet klaar na een dag. Bij efficiënte organisaties duurt het namelijk één tot drie maanden! Maar hoe hou je ze al die weken eigenlijk enthousiast? Hoe geef je werkgevers een goed beeld van je bedrijf? En omgekeerd: hoe krijg jij een goed beeld van de nieuwkomers?

Bij Future Learning helpen we je daar graag mee! Samen met jouw medewerkers formuleren we de leerdoelen, gaan we na welke randvoorwaarden er zijn en ontwikkelen we enthousiasmerende leerinhouden in de vorm van animaties, video’s, toetsvragen, games en ga zo maar verder!