• Ewals:
    Ewals: "ILIAS is op erg gebruikersvriendelijke manier te customizen".

ewalslogo

Sebastiaan Vondenhoff is learning innovation manager van Ewals Cargo. Sinds begin 2014 werkt het bedrijf met ILIAS. Waarom ILIAS? Sebastiaan: “We wilden een open source systeem met een sterke community erachter. Nu zijn er natuurlijk meer leermanagementsystemen die dat bieden, dus dan geeft persoonlijke voorkeur op een gegeven moment de doorslag. Een groot voordeel van ILIAS vind ik dat er relatief weinig overhead in het systeem zit en dat het op erg gebruikersvriendelijke manier te customizen is. Zowel op organisatieniveau – huisstijl, rechtenbeheer, collaboratie (gebruik van wiki’s en fora) – als op cursistenniveau.” Future Learning BV verzorgde de inrichting conform de Ewals-omgeving en doet de hosting van het systeem in de cloud.

Ewals Cargo Care voor transport en logistiek werkt wereldwijd en heeft kantoren in vijftien Europese landen. Werken aan de ontwikkeling van medewerkers en aan goed op elkaar inspelende teams, is voor het bedrijf een randvoorwaarde om het allerhoogste kwaliteitsniveau te kunnen blijven bieden. Eigen chauffeurs en chauffeurs van subcontractors, kantoormedewerkers en andere personeelsleden krijgen scholing via een mix van mentoren (tutoren), klassikale training en e-learning.

Het bedrijf heeft inmiddels ruim 4000 actieve ILIAS-gebruikers. Sebastiaan houdt zich nu bezig met rapportages, cursusontwikkeling, inventarisatie van leerbehoeftes en de invulling daarvan bepalen en tutorentrainingen. Sebastiaan: “Recent zijn we overgestapt op ILIAS 5.1. Ook daar heeft Future Learning BV bij geholpen. Het is een hele verademing, deze nieuwe versie. Het heeft veel meer functionaliteiten, o.a. wat rapportagemogelijkheden betreft. Ik vind het bijvoorbeeld heel handig dat we nu per SCORM-module de scores kunnen registreren. Zoals voor de module gebruik van de boordcomputer of de rij- en rustmodules. Ik kan zien hoe een land per onderdeel scoort en kan zo eenvoudig vergelijkingen maken. En natuurlijk ook hoe de scores zijn per cursist per onderdeel. Batchverwerking gaat ook veel gemakkelijker in 5.1.”
Voor kantoormedewerkers zijn er modules over financiën, ergonomie, communicatie, talen. Veelal eigen makelij, soms ingekocht. Ook introductietrainingen voor nieuw personeel gaan via ILIAS. “In onze scholingen krijgt e-learning een steeds grotere rol. Maar niet alles gaat via e-learning. Ons Driver Education Program, de trainingen voor onze chauffeurs, zijn bijvoorbeeld volledig blended.” aldus Sebastiaan.