De aftrap van de Dutch ILIAS Community middag vond plaats op dinsdag 18 september 2018 in ’s Hertogenbosch. Iedereen in Nederland en België die werkt met, of belangstelling heeft voor ILIAS, was uitgenodigd zowel klanten van Future Learning als andere gebruikers. Er waren ongeveer 30 aanwezigen, o.a. medewerkers van Bunge, Bartimeus, PSW, Qlupp, Sevagram, Vandewatermanagement, CAE, SCIOPENG, Onderwijsproducten, Dichterbij, Eluxis, Volandis, RH Marine Netherlands, EATRIS, de Koninklijke Landmacht, – Marechaussee en de – Luchtmacht.

De bedoeling van de Dutch ILIAS Community is een halfjaarlijkse bijeenkomst te organiseren door en voor de ILIAS gebruikers. Het is vooral een kennisuitwisselingsplatform, gefaciliteerd door de ILIAS Vereniging met als voorzitter Matthias Kunkel, die ook de product manager van de ILIAS vereniging is.

Jo Geesink van Sevagram, een grote organisatie voor zorg, wonen en welzijn in Zuid-Limburg was de dagvoorzitter en gaf een korte inleiding van de bedoeling van deze middag, met name kennisuitwisseling over ILIAS gebruik organiseren in Nederland en als terugkerend evenement. Op de officiële ILIAS website tref je het forum aan van de Nederlandstalige ILIAS community, belangstellenden en ILIAS gebruikers kunnen zich daarvoor aanmelden.

Vervolgens kreeg Matthias Kunkel het woord. Matthias heeft heel goed uitgelegd hoe de ILIAS Vereniging in elkaar zit en werkt, wat de rol is van de Premium Partners en hoe de Community’s werken. Wat voor de meeste aanwezigen een eye-opener was dat de ILIAS Vereniging geen ontwikkelaars in dienst heeft.

Verder heeft Matthias nog uitleg gegeven over het core/plugin framework en het release schema. D.w.z. sommige functionaliteit kan niet onmiddellijk in core (kern van het ILIAS systeem) worden opgenomen en is toch snel nodig. Hiervoor wordt dan eerst een plugin ontwikkeld die met ILIAS gekoppeld wordt. Tenslotte heeft hij uitgelegd dat de volgende ILIAS release ILIAS 5.4 zal heten (Maart 2019 beschikbaar) en de release daarop ILIAS 6.0 zal heten (Maart 2020). Hier is de presentatie van Matthias Kunkel te downloaden.

Na een korte koffiepauze was er tijd en ruimte voor demonstraties van klantomgeving en kennisuitwisseling. Hiervoor waren 6 ‘round tables’ beschikbaar met 6 ILIAS gebruikers die een korte demo gaven van hoe zij ILIAS hebben ingericht en gebruiken. Na enige tijd konden mensen op instructie van Jo Geesink van tafel wisselen, zodat iedereen in staat was om alle ILIAS omgevingen en inrichting daarvan te kunnen zien en te bediscussiëren.

Na een pauze heeft Göran Kattenberg namens Future Learning (Dutch Premium Partner) een presentatie gegeven van hoe ILIAS steeds meer een Learning Hub worden, d.w.z. hoe ILIAS kan integreren met verschillende systemen en technologieën en de toekomst biedt  op dit vlak.

Vervolgens heeft Matthias nog als toetje een overzicht gegeven van nieuwe functionaliteiten in ILIAS 5.4 en in ILIAS 6.0 met name ook het nieuwe user interface concept voor ILIAS 6.0 waarvan een gedeelte ook al in versie 5.4 beschikbaar is. Vervolgens was er nog tijd voor een vragenronde.  Daarna is er nog genoten van een borrel en een hapje! Iedereen die aanwezig was en mee heeft geholpen hartelijk bedankt! En tot de volgende keer!

Daarnaast is het altijd ook mogelijk om de internationale ILIAS Conferentie te bezoeken, die volgend jaar in september plaatsvindt in Dresden.