Het Future Learning team was dit jaar ook weer aanwezig op de jaarlijkse ILIAS conferentie, ditmaal in het prachtige Luzern. Dit jaar werd de conferentie georganiseerd door de Hochschule Luzern.
Op 5 september was de Developers dag, de ILIAS Conferentie vond 6 en 7 september plaats. Er is de afgelopen periode veel tijd besteed aan het verbeteren van de security van ILIAS. D.w.z. veiliger maken van ILIAS voor indringers via het Internet. Hoewel ILIAS bekend staat als een veilig systeem (o.a. gebruikt door NAVO op basis daarvan) zijn er op dit gebied (zoals bekend) heel veel ontwikkelingen.

Een andere ontwikkeling is om de functionaliteit van ILIAS in beheersbare stukken te hakken. Bijvoorbeeld de Test & Assessment Engine is te groot geworden voor één ontwikkelaar. Daarnaast is er heel veel aandacht voor de verbetering van de gebruikersvriendelijkheid en look & feel van ILIAS. ILIAS 6.0 (Maart 2020)  zal een volledig nieuw user interface concept hebben met uitvouwbare balken aan de linker en bovenkant van het scherm, die ook volledig geschikt is voor smartphones en tablets.

Er is een inleiding verzorgd door Matthias Kunkel (product manager ILIAS) samen met Alexander Killing (een van de belangrijkste software ontwikkelaars) over de toekomst van ILIAS, vooral op het gebied van de gebruikersvriendelijkheid en de look & feel. Functioneel is de repository functie van ILIAS redelijk uniek, zeker nadat het nu ook mogelijk is om ILIAS als LTI provider te gebruiken. D.w.z. andere LMS systemen kunnen gebruik maken van ILIAS content via LTI.

In de voormiddag heb ik zelf samen met Uwe Kohnle (maintainer learning standards en CEO van Internetlehrer GmBH) en Stanislav Wischniak (consultant Qualitus GmbH) een presentatie gegeven over de implementatie van Experience API in ILIAS. Experience API is de opvolger van SCORM en maakt het mogelijk om veel gedetailleerdere learning analytics te doen, zowel voor content die in ILIAS is geimporteerd, als voor externe content (zoals simulaties of games) als voor content op smartphones en tablets (AR, VR).
Deze ontwikkeling in ILIAS zal plaatsvinden in ILIAS 5.4 en ILIAS 6.0 en wordt voornamelijk gefinancierd door de Nederlandse Landmacht. De Landmacht heeft in de afgelopen jaren 1 miljard Euro geïnvesteerd in simulatie omgevingen voor opleiding en training. Men zou graag zien dat de data uit deze simulaties in ILIAS terechtkomen, waarbij ILIAS zelf weer gekoppeld is met centrale HR systemen binnen Defensie.

In de namiddag heb ik een presentatie bijgewoond over hoe ILIAS gebruikt wordt bij overheden en bedrijven, zoals een verzekeringsmaatschappij, het ministerie van binnenlandse zaken van Noordrijn-Westfalen en een uitgever op het gebied van wetenschap.

Op vrijdag toonde Uwe Kohnle van Internetlehrer Gmbh de verschillende mogelijkheden die er bestaan om ILIAS te koppelen met een Virtual Classroom (synchroon onderwijs via internet). Een van de belangrijkste mogelijkheden is de Canadese open source omgeving BigBlueButton. Daarna was er een presentatie over Open Educational Resources. In landen als Duitsland, Noorwegen, Canada en andere ontwikkelde landen is er een ontwikkeling aan de gang om leermaterialen te ontwikkelen die door anderen (waar ook ter wereld) gebruikt kunnen worden.

Het team, Robert, Hester, Joke en Göran heeft een hele prettige tijd doorgebracht in Luzern. De conclusie is dat ILIAS heel erg levend is en een duidelijke roadmap heeft voor de toekomst.

Verslag van collega Göran Kattenberg