Veelgestelde vragen

Over ILIAS

Wat is ILIAS precies?

ILIAS is een zeer veelzijdig leermanagementsyteem (LMS): cursusbeheer, leermodules, testen, beoordelingen, certificaten, portfolio’s, enquêtes, wiki’s en blogs zijn allemaal ingebouwd, wat ILIAS tot een ’totaaloplossing’ maakt voor jouw online leerbehoeften.

Is ILIAS een duur systeem?

ILIAS is open source: dus betaal je nooit licentiekosten voor het systeem zelf. Speciale vereisten en de volledige inrichting worden door Future Learning BV geïmplementeerd volgens diverse standaard contractmogelijkheden of met een maatwerk contract.  In het gekozen contract worden, onder andere, ook de kosten voor de hosting opgenomen.

Hoe kan ILIAS gebruikt worden?

ILIAS kan gebruikt worden als bron voor documentatie, als organisatieplaats voor gemixt online én offline leren en als leeromgeving voor samenwerken en leren. Overdracht van kennis en ervaring staat centraal, of die kennis nou door experts is ingebracht of door de deelnemers zelf.

Hoe kan ILIAS er uit zien?

ILIAS is een website en kan er dus zoals allerlei websites heel verschillend uitzien. Van zakelijk en strak tot kleurrijk en fris en alle variaties ertussen. Kijk maar eens bij onze klantvoorbeelden!

Wat kun je in ILIAS plaatsen?

In de ILIAS leeromgeving kun je allerlei inhoud plaatsen om naar te kijken, op te klikken, te lezen en mee te spelen. Teksten, afbeeldingen, video’s, interactieve video’s, lesmodules, forums, chatboxen, downloads, PDFjes, Youtubes en veel meer. Deze inhoud kan ook nog op allerlei wijze worden aangeboden in cursussen, tijdlijnen, toetsen, wiki’s enzovoorts. Kijk eens naar de uitgebreide lijst functionaliteiten!

Hoe gaat ILIAS om met diverse normen en standaarden waarin leermaterialen worden aangeboden?

ILIAS voldoet aan de norm:

  • SCORM 1.2- en SCORM 2004-leermodules
  • LOM-metadata
  • IMS QTI Test & Assessment
  • XML-, CSV- en Excel-exports
  • IMS LTI om externe applicaties te integreren.

Na installatie wordt de volledige ILIAS-suite rechtstreeks in uw browser uitgevoerd: er is geen verdere software nodig voor leerlingen, docenten of makers van inhoud.

Kan ILIAS als open source systeem wel vertrouwd worden?

ILIAS is vertrouwd: in ontwikkeling sinds 1998, wordt het nu ondersteund door 11 premium partners en meer dan 40 institutionele ILIAS Society-leden. Het heeft duizenden actieve installaties en wordt wereldwijd door miljoenen gebruikers gebruikt.

Het feit dat diverse (inter)nationale overheidsinstellingen zoals de NAVO en het Ministerie van Defensie gekozen hebben voor ILIAS is ook een belangrijke referentie dat het systeem aan strenge veiligheidseisen voldoet.

Lees als referentie ook eens het klantenverhaal van NCI Agency.

Kan ILIAS op mobiele apparaten gebruikt worden?

ILIAS is in principe volledig responsief en kan op alle denkbare mobiele apparaten gebruikt worden.

Wél moet bij de aanpassingen van de systeemstijl (huisstijl) én de verdere contentontwikkeling altijd goed op gelet worden dat deze responsiviteit alleen behouden wordt door de juiste toepassingen te gebruiken. Ook moet men rekening houden met de aard van de inhoud. Foto’s met veel detail en kleine tekst of tabellen en diagrammen zijn niet altijd goed te bestuderen op een mobiel apparaat.

 

Hoeveel gebruikers kan ik in een ILIAS omgeving laten werken?

In principe kun je in jouw ILIAS omgeving vanaf één tot aan wel 100.000 gebruikers laten (samen)werken.

Let wel: hoe groter de hoeveelheid gebruikers, hoe hoger de capaciteit van de server moeten zijn. Dit heeft dan vaak weer invloed op het kostenplaatje.

Wat zijn de belangrijkste 11 functies van ILIAS?

  1. Volledige ondersteuning van SCORM 1.2 en SCORM 2004: ILIAS biedt volledige ondersteuning voor SCORM-standaarden, wat betekent dat het compatibel is met een breed scala aan e-learning-inhoud. Dit maakt het gemakkelijk om bestaand e-learning-materiaal te importeren in ILIAS.
  2. Krachtige test- en evaluatietool: De test- en evaluatietool van ILIAS is krachtig en flexibel. Het biedt een breed scala aan mogelijkheden voor het maken van tests en evaluaties, zoals multiple choice-vragen, open vragen, drag-and-drop-vragen en meer.
  3. Flexibel cursusbeheer voor een veelvoud aan didactische scenario’s: ILIAS biedt een flexibel cursusbeheersysteem dat kan worden aangepast aan een breed scala aan didactische scenario’s. Dit maakt het mogelijk om cursussen te maken die aansluiten bij de specifieke behoeften van je leerlingen.
  4. Studieprogramma’s stellen je in staat om volledige leerplannen te reproduceren met een enkele tool: Studieprogramma’s zijn een handige manier om volledige leerplannen te organiseren en te beheren. Ze kunnen worden gebruikt om cursussen, onderwerpen en leerdoelen te groeperen in een logisch schema.
  5. Persoonlijke werkruimte voor leerlingen, waardoor portfolio’s en blogs eenvoudig kunnen worden gemaakt: De persoonlijke werkruimte voor leerlingen is een belangrijk hulpmiddel voor het leren en communiceren. Het biedt leerlingen de mogelijkheid om hun studiemateriaal te organiseren, portfolio’s te maken en blogs te schrijven.
  6. Eenvoudige creatie van studiemateriaal met onze auteur tools: De auteur tools van ILIAS maken het gemakkelijk om studiemateriaal te maken. Ze bieden een breed scala aan mogelijkheden voor het maken van interactief en multimediaal materiaal.
  7. Gestroomlijnd ontwerp: Het ontwerp van ILIAS is gestroomlijnd en gebruiksvriendelijk. Dit maakt het gemakkelijk om de verschillende functies van ILIAS te gebruiken.
  8. Gemeenschappen leren die je helpen om je leerlingen bij elkaar te brengen …… op basis van de geïntegreerde communicatiemiddelen: Leergemeenschappen zijn een belangrijke manier om leerlingen te betrekken en samen te brengen. ILIAS biedt een aantal geïntegreerde communicatiemiddelen om leergemeenschappen te ondersteunen, zoals persoonlijke profielen, contactpersonen, wie is er online?-tool, mail, chat en meer.
  9. Hoogontwikkeld toegangsbeheer stelt je in staat om de rechten voor letterlijk ieder object te verfijnen: Het toegangsbeheer van ILIAS is zeer geavanceerd. Het stelt je in staat om de rechten voor letterlijk ieder object in ILIAS te verfijnen. Dit helpt om de veiligheid en privacy van je data te beschermen.
  10. Geen lock-in: uw gegevens kunnen in XML-indeling worden geëxporteerd: ILIAS biedt exportmogelijkheden in XML-indeling. Dit maakt het gemakkelijk om je gegevens uit ILIAS te exporteren en over te zetten naar een ander LMS.
  11. LTI-ondersteuning: LTI-ondersteuning kan helpen om ILIAS te transformeren van een standalone LMS naar een centraal punt voor het leren en communiceren.

LTI-ondersteuning is een belangrijke functie van ILIAS omdat het het mogelijk maakt om een ​​bredere selectie aan e-learning-tools te gebruiken. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om:

  • Tests en evaluaties te maken met externe tools, zoals Moodle, Blackboard of Pearson VUE.
  • Leermateriaal te maken met externe tools, zoals Articulate Storyline of Adobe Captivate.
  • Communicatietools te integreren, zoals Slack of Microsoft Teams.
  • Data te verzamelen van externe tools, zoals Google Analytics of Mixpanel.