Plug-ins

Softwarecomponenten die aansluiten op ILIAS

Future Learning bv ontwikkelt plug-ins die dienen als aanvulling op en soms als verbetering van de standaard ILIAS-functionaliteiten.

 • Baggermaatschappij: Offline leren? Natuurlijk!
  Baggermaatschappij: Offline leren? Natuurlijk!
 • Festo: Ontwikkelingen delen met leveranciers en klanten!
  Festo: Ontwikkelingen delen met leveranciers en klanten!
 • MCB: Technische kennis verdwijnt niet meer!
  MCB: Technische kennis verdwijnt niet meer!
 • Sint Franciscus Gasthuis: ILIAS SCORM e-learning modules ontwikkelen
  Sint Franciscus Gasthuis: ILIAS SCORM e-learning modules ontwikkelen
 • Van den Bosch Transporten: Personeel opleiden in meerdere talen!
  Van den Bosch Transporten: Personeel opleiden in meerdere talen!

Een ILIAS plug-in is een softwarecomponent die je aansluit op ILIAS waardoor je de werking van ILIAS kunt veranderen zonder de kern van de ILIAS-software aan te passen. Een perfecte manier dus om maatwerk te leveren zonder dat je iets hoeft te veranderen aan ILIAS zelf. Future Learning bv heeft een aantal plug-ins ontwikkeld die nu beschikbaar zijn voor onze klanten: een plug-in om gebruikersgegevens te importeren en een rapportage plug-in.

Gebruikers importeren
ILIAS kent een standaard gebruikersimportfunctie. Deze functie kan echter gebruikersvriendelijker vinden wij en bovendien werkt die alleen met XML bestanden. XML gaat vaak al meteen boven het petje van de gemiddelde ILIAS-beheerder. Wij hebben daarom een nieuwe importfunctie ontwikkeld die het volgende kan:

 1. Importeren van een plat bestand zoals Excel of CSV. De eerste keer dat je een bestand importeert moet je de velden in dat bestand mappen met de velden in ILIAS. Dit is eenmalig. De volgende keer zal het systeem automatisch de goede mapping gebruiken.
 2. Importeren rechtstreeks vanuit een andere database. Het is mogelijk om in de plug-in een verbinding te maken met de database van je HR-systeem waarna de gebruikers uit de HR-database worden overgezet naar ILIAS. Ook hier is de opzet eenmalig.
 3. Via een API kun je ook rechtstreeks verbinding maken met een HR-applicatie. De instelling hiervan vereist wel een redelijke hoeveelheid werk, afhankelijk van de HR-applicatie. Het voordeel van deze methode is dat er geen rechtstreekse verbinding nodig is met de database; dat gaat allemaal via de API.
 4. Naast het invoeren van gebruikers, kan deze importfunctie ook gebruikers toevoegen aan cursussen, groepen, organisatorische eenheden en kunnen ook lokale en globale rollen worden toegekend aan de gebruikers.
 5. De importfunctie kan worden opgezet als een job die dagelijks automatisch op een bepaald tijdstip loopt.

Rapportage
ILIAS kent uitgebreide voortgangsrapportagefunctionaliteiten. Maar soms heb je iets specifieks nodig dat niet standaard in ILIAS zit, of dat je net iets anders wilt. Daarvoor hebben wij een rapportage plug-in ontwikkeld. Met deze plug-in kun je in principe op alles in ILIAS rapporteren. Als de gegevens in de ILIAS-database zitten, dan kan het worden gerapporteerd.
Deze plug-in kent drie onderdelen. Eerst is er de rapportdefinitie waarin het formaat wordt bepaald, dus welke gegevens wil je tonen en hoe, wil je (sub)totalen per groep, wil je afbeeldingen in het rapport, headers, footers, welke kleuren, welk font, etc. Als deze template is ontwikkeld, dan kan de SQL worden ontwikkeld. De SQL is de taal die wordt gebruikt om de juiste data uit de database te halen. Uiteindelijk wordt in de plug-in configuratie in ILIAS de template en de SQL samengevoegd en wordt het rapport aangemaakt in een apart rapportage tabblad. Rapporten kunnen worden uitgedraaid in verschillende formaten zoals PDF en Excel. Een eenvoudig voorbeeldje:

vb rapportage plug-in

Voor meer informatie over onze plug-ins en prijzen, neem gerust contact met ons op.