NAVO en Experience API (xAPI)

ADL (Advanced Distributed Learning) is een initiatief van het Amerikaanse ministerie van Defensie en speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van e-learning standaarden zoals SCORM en ook de opvolger van SCORM, Tin Can of Experience API. Voor de defensie sector is opleiding en training heel belangrijk. In korte tijd moeten vaak veel nieuwe mensen worden opgeleid en de onderwerpen veranderen zeer snel door technologische ontwikkelingen.Ook worden medewerkers regelmatig verplaatst naar andere functies en/of locaties. Daarnaast gaat het om het opleiden op het gebied van tactiek en strategie, waarvoor content gebruikt wordt die in de buurt komt van gaming en simulaties en worden er steeds meer mobiele applicaties gebruikt in het veld.

Op de ITEC-beurs in Rotterdam van dit jaar konden we daar al een vele geavanceerde voorbeelden van zien.

NAVO Xapi1

Bij het ontwikkelen van de SCORM-standaard, zo’n 20 jaar geleden, werd nog geen rekening gehouden met dit type leerervaringen die overal kunnen plaatsvinden, niet alleen binnen een LMS op basis van e-learning-content dat ontwikkeld is met een authoring tool. Daarom is Tin Can (Experience API) recent ontwikkeld (2013) door ADL. Met Tin Can is het veel gemakkelijker om elk type leerervaring, bijvoorbeeld een game of een simulatie of een mobiele applicatie te volgen binnen een Leer Management Systeem. Ook is er ten opzichte van SCORM meer informatie beschikbaar over wat er geleerd is of gedaan is en hoe zich dat verhoudt ten opzichte van het leerdoel.

De NAVO is dan ook zeer geïnteresseerd in het beschikbaar komen van de Tin Can Experience API binnen ILIAS. Er wordt binnen de NAVO al uitgebreid geëxperimenteerd met simulaties en wargames waarvan de resultaten dan gekoppeld kunnen worden aan ILIAS. Vervolgens kunnen deze resultaten dan weer worden gekoppeld aan de verschillende HR-systemen van de NAVO landen.
Future Learning is daarom betrokken bij het initiatief om Tin Can Experience API te realiseren binnen ILIAS om er voor te zorgen dat de eisen en wensen van de NAVO op het gebied van geavanceerde immersieve content kunnen worden geïmplementeerd. Future Learning participeert in de xAPI Working Group van de ILIAS Community samen met de product manager van ILIAS en de ILIAS Premium Partner Internetlehrer.

tin-can-api

Future Learning werkt voor het vastleggen van de specificaties voor Tin Can Experience API nauw samen met de NAVO en met de ILIAS Community en andere Premium Partners en betrekt daarbij ook de eisen en wensen van bestaande Future Learning klanten.