ILIAS-conferentie 2016

header-image

Terugblik ILIAS-conferentie met Göran Kattenberg van Future Learning bv

Op 8 en 9 september 2016 werd de internationale ILIAS-conferentie gehouden in Utrecht. We vroegen Göran Kattenberg hoe het was. Hij gaf er zelf ook een presentatie, samen met Roberto del Mastro.

Wat zijn interessante noviteiten die gepresenteerd werden op de conferentie?

De verdere ontwikkeling van xAPI kwam veel aan bod. Dit is een belangrijk onderwerp, ook voor ILIAS. xAPI is in zekere zin de opvolger van AICC en daarna SCORM omdat xAPI in staat is meer soorten content te ondersteunen: niet alleen tekst en beeldmateriaal maar ook interactieve video en AR- en VR-omgevingen. Content dat ondersteund wordt door xAPI heeft echter de beperking dat het niet makkelijk in een leermanagementsysteem geplaatst kan worden. Daarvoor is cmi5 ontwikkeld, een ‘computer managed instruction’ die fungeert als een flexibele koppeling tussen de content database en het LMS. Belangrijk is immers dat de gegevens in het LMS komen. Het maakt niet uit waar ze vandaan komen, bijvoorbeeld van een app op een smartphone, een simulator of door middel van handmatig invoer.

Momenteel wordt er extra gewerkt aan de verdere ontwikkeling van xAPI omdat de soorten content snel veranderen en verbeteren. Het Ministerie van Defensie is hier bijvoorbeeld druk mee bezig. Ook Paul Thurkettle van de NATO benoemde dit in zijn keynote-lezing.

Op het moment wordt er nog veel gebruikgemaakt van zogenoemde page turners: pdf’s met tekst en beeld. Voor veel e-learninggebruikers is het nu overigens wel duidelijk dat er vernieuwing nodig is. Want wat de technologie betreft voor virtual reality (VR), gaan de ontwikkelingen bijvoorbeeld heel snel. Ook wordt die snel veel goedkoper en is VR-content herbruikbaar en aanpasbaar. Voornamelijk dus voor de ondersteuning van dit soort content, is xAPI van groot belang.

Future Learning bv is ook bezig content te ontwikkelen voor VR-omgevingen: een professionele keukenomgeving en een winkelomgeving (zie hiervoor ook het item ‘Serious gaming in ILIAS’ in onze nieuwsbrief van augustus 2016). In deze online omgevingen zijn vragen gekoppeld aan bepaalde objecten. De cursist klikt op een object en krijgt direct een vraag te zien die hij of zij moet beantwoorden. Als alle vragen zijn beantwoord, is de test voldaan en worden de uitslagen – door middel van xAPI – naar het LMS gestuurd. In het LMS kan vervolgens de voortgang van de cursist goed bijgehouden worden. Dit is erg innovatief binnen de markt.

Wat voor mensen waren vooral aanwezig op de conferentie?

Er waren ongeveer 200 mensen aanwezig, voornamelijk medewerkers van universiteiten en hogescholen uit Duitsland, zo’n 80% denk ik. De overige 20% bestond uit medewerkers van Duitse bedrijven en van een aantal uit Nederland.

Wat waren bijzondere, opmerkelijke presentaties?

Opvallend vond ik dat er van verschillende kanten benoemd werd dat e-learning aan vernieuwing toe is. Dit kwam o.a. naar voren n.a.v. de recente verschijning van een onderzoeksrapport over de e-learningmarkt (‘The 2016-2021 Worldwide Self-paced eLearning Market’, Ambient Insight, aug. 2016). Eigenlijk wat ik hiervoor ook al zei: content kan momenteel op zoveel meer manieren gemaakt en verzameld worden, dat uitsluitend tekst en beeld in digitale weergave niet meer als voldoende effectief wordt gezien. De belangstelling voor interactieve video groeit het snelst. Wat nu belangrijk is: hoe spelen leermanagementsystemen in op deze veranderingen en trends, zodanig dat ze hun meerwaarde kunnen blijven bieden met monitoring, doorzoekbaarheid, ordening e.d.

Wat was de boodschap van Mattias Kunkel, als belangrijke initiatiefnemer en grondlegger van ILIAS?

Hij sprak voornamelijk over de ontwikkeling van de open badge. Hij wacht op funding van het Ministerie van Defensie om xAPI verder te ontwikkelen. Hij wil ook blijven innoveren. Dit gebeurt ook, in ILIAS 5.2 komen de open badges en in ILIAS 5.3 zal er nog een vernieuwing komen.

Hoe vond je de sfeer tijdens de conferentie?

De conferentie is georganiseerd i.s.m. het Ministerie van Defensie en werd gehouden in de Komhoutkazerne, aan de rand van Utrecht, voor mij bekend terrein, want Utrecht is mijn geboortestad, haha. De sfeer was goed, het was erg leuk en interessant. ‘s Avonds was er een social event waarbij we eerst een rondleiding door het centrum van Utrecht kregen en daarna met ongeveer 150 mensen sushi gingen eten. Al met al vond ik het geslaagde dagen.