Nieuw: Serious gaming met ILIAS

Sinds kort biedt Future Learning bv de mogelijkheid om Serious games te presenteren binnen de ILIAS-leeromgeving. Uw cursisten kunnen zich met behulp van een avatar door de ruimte begeven waarbij zij uitleg op maat verkrijgen die afkomstig is uit de e-content repository over het betreffende onderwerp. En niet alleen uitleg, de cursist moet ook kunnen laten zien adequaat te kunnen handelen bij onverwachte situaties die hij tegenkomt. Handig als het gaat om bijvoorbeeld veiligheid, hygiëne, de werking van een nieuw apparaat of machine.

Professionele keuken
FutureLearning bv heeft samen met het bedrijf Visit4Real een game ontwikkeld voor de omgeving van een professionele keuken en werkt aan een game voor de winkelomgeving. Het leerdoel van de serious game Professionele keuken is het herkennen van onveilige en onhygiënische omstandigheden en daar op een juiste wijze mee omgaan. Daarnaast ook in het leren van een aantal ‘best practices’ en in het verkrijgen van aanvullende informatie.

Figuur 1. Serious game professionele keuken.

Figuur 1. Serious game professionele keuken. Balloons worden gebruikt voor het aangeven van actiepunten binnen de serious game-omgeving


Hoe werkt het?

Na het inloggen in ILIAS komt de cursist direct binnen de omgeving terecht van de serious game, oftewel op het startscherm van de Professionele keuken. In die omgeving ziet de cursist diverse tekstballonnetjes. Aan die ballonnetjes is content uit ILIAS gekoppeld content zoals video’s en (toets)vragen. Door die ballonnetjes aan te klikken verkrijgt hij die instructies en gaat hij naar de ILIAS-omgeving om de vragen te beantwoorden of de video te bekijken. Zo wordt ook in ILIAS bijgehouden dat de cursist dit onderwerp heeft gesignaleerd en verwerkt. Vervolgens gaat hij weer terug naar het venster met de serious game die ook zichtbaar is binnen ILIAS.

Door deze manier van leren verhoogt de deelnemer zijn competentieniveau en kan hij punten verdienen die leiden tot een certificaat of keurmerk. Aan het einde van de serious game ontvangt de deelnemer een Certificaat of Badge. (ILIAS 5.2 komt binnenkort beschikbaar en ondersteunt ook Open Badges).

Figuur 2. De ILIAS- leeromgeving biedt aanvullende informatie

Figuur 2. De ILIAS- leeromgeving biedt aanvullende informatie

De deelnemer aan de serious game Professionele keuken komt de volgende situaties en instructies tegen:

  • Was altijd eerst je handen voor je aan het werk gaat.
  • Draag altijd beschermende kleding.
  • Draag optioneel een mondkapje en handschoenen.
  • Een gebruikt vaatdoekje ligt op de grond: raap het op, doe het in de wasmand of gooi het weg en was daarna je handen alvorens verder te gaan.
  • Gebruik het juiste snijplankje (kleurcode) voor het snijden van vis, kip, vlees en groente. Gebruik indien nodig een mondkapje en draag handschoenen.
  • De oven geeft een signaal: gebruik ovenwanten om de oven te openen.
  • Controleer voorraadkasten en koelruimten op dingen die eventueel op de grond liggen of staan, en of opgeborgen levensmiddelen op de juiste manier zijn gecodeerd.
  • Was vaatdoekjes dagelijks.
  • Was je handen na elke kritische handeling in de keuken
Figuur 3. Wanneer de deelnemer op het ballonnetje klikt bij de afvalbak krijgt hij binnen ILIAS de bijbehorende video te zien

Figuur 3. Wanneer de deelnemer op het ballonnetje klikt bij de afvalbak krijgt hij binnen ILIAS de bijbehorende video te zien

 

Figuur 4. de bijbehorende vraag voor de Afvalbak.

Figuur 4. de bijbehorende vraag voor de Afvalbak.

Meer informatie?
Future Learning bv werkt momenteel aan nieuwe scenario’s voor deze vormen van interactieve content.
Als u interesse heeft voor een serious game die zich afspeelt in de omgeving van uw bedrijfstak, neem dan contact met ons op voor een demonstratie op ons kantoor en voor het nader bespreken van de mogelijkheden voor uw specifieke situatie of doelgroep.